Marija Tanackov: „Od knjige do kuće od kolača: Trgovci i zanatlije u (Velikoj) Kikindi”

800.00 din.

DOSTUPNO

Edicija:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Delo „Od knjige do kuće od kolača“ plod je du­go­godišnjeg istraživanja. Ono bogati odnos prema baštini i neguje kulturu sećanja kroz boje vreme­na u osam slika. Naučna i dokumentarna građa je po­uzdana i inovativna. Upoznajemo se s promenama i nestajanjem, kako (Velike) Kikinde, tako i sveta u kom je duhovnost stajala iznad materijalnog.

Duh prošlih vremena, smešten u kontekste so­ci­oloških, kulturnih i istorijskih prilika, i foto­­grafije daju notu sete zbog izgubljenog vremena u kom su se individualni rad i ideje poklapale s pozi­tivnim istorijskim ciljevima. U svetu se još nije ra­dilo da bi se kupovalo i trošilo da bi se radilo.

Knjiga beleži trag prošlosti vezan za trgovinu i zanate. Prvi tekst istražuje prosvetiteljske ideje i značaj knjige, kao nezaobilaznog uslova budućno­sti. Postavlja i pitanje: da li će u budućnosti knjige ima­ti ko da čita?

Istraživanja nas dovode do kuće od kolača, li­ciderskog proizvoda, simbola zamke za decu, he­do­niste i otuđene, kao simbolu našeg vremena, a naj­po­znatiju kuću od kolača napravila je veštica iz bajke o Ivici i Marici.

Marija Tanackov

Edicija:

BAŠTINA

Obim:

212 str,

Povez:

broš.

Format:

13 x 21 cm

Godina izdanja:

2021

ISBN:

978-86-6029-504-2