Senka Vlahović: „Video-ilustracija knjige: novi pogled na ilustraciju i kreiranje imidža knjige”

900.00 din.

DOSTUPNO

Edicija:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Urednik: prof. dr Dejana Prnjat
Recenzenti: Jugoslav Vlahović i Slobodan Ivkov

NAGRADA ULUPUDS-A ZA NAJBOLJU KNJIGU U KATEGORIJI TEORIJE VIZUELNE KOMUNIKACIJE
NA 60. MEĐUNARODNOM BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA.

Ovaj originalni rad mlade autorke privlači pažnju i sadržajem i formom. Sastoji se od video-ilustracije knjige poezije autorkinog oca, poznatog književnika Radovana Vlahovića, i pisanog dela koji, pored uvoda i zaključnih razmatranja, sadrži tri poglavlja. U prvom Vlahović upoznaje čitaoce sa istorijom i formama ilustracije književnog dela, u drugom je precizno dat tok realizacije umetničkog projekta, a u trećem iscrpno predstavljeni rezultati njenih istraživanja.

Senka Vlahović, koja se i ranije uspešno bavila ilustracijom knjige, ovog puta se posvećuje predstavljanju knjige video-ilustracijom, temi o kojoj ni kod nas ni u svetu nije puno pisano, što ovu monografiju čini još značajnijom.

Prof. dr Dejana Prnjat

Posle njene prve stručne knjige O ilustrovanju knjiga poezije, koja je imala izvanredan prijem u javnosti, ova umetnica i teoretičarka je dve godine kasnije predstavila i svoj naredni, još obimniji rukopis.

No, ako smo s puno opravdanih razloga od ove ilustratorke, koja odlično poznaje praksu i teoriju, ne samo domaću, i očekivali u budućnosti naredno delo, jer su teme i aspekti koji dotiču ilustraciju i sa kojima se ona svakodnevno sreće mnogobrojni, i kod nas, kako se vidi, gotovo potpuno neobrađeni ‒ dogodio se vanserijski preskok. S jedne strane, to delo smo dobili nesvakidašnje brzo posle prvog, čak i pre nego što su se slegli njegovi medijski odjeci, ali, s druge strane, i tema je sada mnogo radikalnija.

Zbog inovacije u pristupu promišljanju ilustracije i zbog originalnog razrađivanja njenog diskursa, ovo teorijsko delo bezrezervno preporučujem za objavljivanje i, time, predočavanje sudu javnosti.

Slobodan Ivkov
istoričar umetnosti i kritičar

Edicija:

ILUSTRACIJA

Obim:

170 str.

Povez:

broširani

Format:

24 cm

Godina izdanja:

2015

ISBN:

978-86-6029-246-1

Saizdavač:

Akademija umetnosti u Beogradu