„Aleksandrovački letopis: Knjiga 3.”

600.00 din.

DOSTUPNO

Edicija:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Aleksandrovački letopis. Knjiga 3. nastavak je naučno-istraživačkog poduhvata koji je počeo 2021. godine prvom knjigom Aleksandrovačkog letopisa koji je okupio više naučnika različitog naučnog profila, odnosno imao je multidisciplinarni karakter.

Predmet istraživanja bilo je Aleksandrovo, najveće kolonističko naselje u Kraljevini Jugoslaviji od oko dve stotine kolonističkih naselja osnovanih u Slavoniji, Sremu, Baranji i Banatu između dva svetska rata. Kao takvo, u svom stogodišnjem istorijskom razvitku, Aleksandrovo je odražavalo karakteristične istorijske procese vezane za tokove međuratne kolonizacije, ali i ratnog i poratnog razvitka naselja formiranih u tom vremenu, baš kao i brojne specifičnosti koje su bile rezultat komponovanja njegove naseljeničke strukture u prvim decenijama kolonizacije.

Aleksandrovački letopis u svoje tri knjige dopunio je naučna saznanja o stogodišnjoj istoriji Aleksandrova, a u njemu je objavljeno ukupno šesnaest radova iz oblasti istorije, istorije arhitekture, istorije umetnosti, etnologije i istorije sporta. Aleksandrovački letopis na taj način svojim izlaženjem podstiče dalje istraživanje ovog značajnog i velikog kolonističkog naselja, jer daleko od toga da su sve teme iz njegove istorije i kulture iscrpljene.

dr Milan Micić, istoričar i književnik, generalni sekretar Matice srpske

Edicija:

ISTORIJA / KOLONISTIČKA NASELJA

Obim:

124 str.

Povez:

broš.

Format:

13 x 21 cm

Godina izdanja:

2023

ISBN:

978-86-6029-628-5

Saizdavač:

UDRUŽENJE RATNIH DOBROVOLJACA 1912–1918, NJIHOVIH POTOMAKA I POŠTOVALACA, Aleksandrovo