Marko Milošev: „Velika Kikinda od 1918 do 1929.”

600.00 din.

DOSTUPNO

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ova knjiga objavljena je na osnovu Konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora do 30 godina sa teritorije Opštine Kikinda i iz dijaspore. Konkurs su raspisali Opština Kikinda i Banatski kulturni centar u 2015. godini.

Poslednjih decenija svedoci smo pravog procvata relativno mladog istoriografskog žanra – urbane istorije. Mnoštvo knjiga, specijalizovanih časopisa i naučnih projekata koji se tiču različitih aspekata gradskog života u prošlosti karakterišu savremenu svetsku istoriografiju. Sa druge strane, naša istoriografija pravi tek početne korake u istraživanju gradskih naseobina na moderan način, koji se svakako naslanjaju na hronike naselja, koje su uglavnom pisane u vremenu socijalističke Jugoslavije. Imajući u vidu da srpski istoričari, u ovom pogledu, tek hvataju korak sa svetskim trendovima, od izuzetnog je značaja što je mladi Marko Milošev za temu svoje prve monografije izabrao razvitak Kikinde u burnom vremenu formiranja i učvršćivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

prof. dr Slobodan Bjelica

Knjiga Marka Miloševa o istoriji Velike Kikinde u prvoj deceniji postojanja nove države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918−1929. god) jeste nesumnjiv doprinos poimanju istorijske prošlosti, ne samo grada Kikinde, već i šireg prostora Banata, kao i zbog uočavanja problema i pitanja na geografsko-istorijskom mikro prostoru pogranične banatske varoši koji su se pojavili stvaranjem nove države, jeste i doprinos saznanjima srpske istoriografije o svim posledicama i značenjima koje je stvaranje jugoslovenske države imalo na sam život njenih građana, i na razvitak naselja koja su se našla u njenom državnom okviru.

dr Milan Micić

Edicija:

PRVA KNJIGA / ISTORIJA

Obim:

160 str.

Povez:

broširani

Format:

20 cm

Godina izdanja:

2016

ISBN:

978-86-6029-257-7