Dragoslav Mihailović: „Crveno i plavo”

1,500.00 din.

DOSTUPNO

Edicija:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ova knjiga objavljena je kao nagrada autoru povodom dodeljivanja Gramate Pesničke republike, na osnovu konkursa Propuštena prilika za najbolju knjigu objavljenu u poslednjih pola veka, za knjigu Kad su cvetale tikve (Matica srpska, Novi Sad 1968).

 

Dragoslav Mihailović je rođen 1930. godine u Ćupriji. Objavio je sledeće knjige: Frede, laku noćKad su cvetale tikvePetrijin venacUhvati zvezdu padalicuČizmašiUvođenje u posaoGoli otok 1–5, Crveno i plavoVijetnamciVreme za povratakLov na steniceGori MoravaZlotvoriKratka istorija satiranjaJalova jesenTreće prolećeMajstorsko pismoSkupljačPreživljavanje i dr. Redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je mnogih značajnih nagrada. Prevođen je na većinu evropskih jezika. Živi i stvara u Beogradu.

U ovoj knjizi je izbor njegovih članaka, govora i ogleda, pi­sanih od 1968. do 1999. godine.

O čemu pripoveda ponekad raspričani, pone­kad bre­vi­lokventni Mihailović? O „prestup­nom političkom mi­šlje­nju”, o verbalnom deliktu, o glu­­postima nacionalne i državne politike, o mo­ral­nim ogrešenjima javnih li­čno­sti, o velikim knji­­ževnim i političkim aferama, o konformi­zmu, o zlu i o dobroti, o književnim delima, o jav­nim nedelima, o ljubavnoj vezi tajne policije i li­terature, o likvidatorima i likvidiranima, o događajima koji su potresli državu, o neovlašće­nom uvlačenju naro­da Srbije u besmislicu zvanu treća Jugoslavija, o izmišlje­noj crnogorskoj na­ciji, o srbofobiji na Zapadu, o reži­mu Slobodana Milo­ševića, o svojim prijateljima i sebi. Ova njegova knjiga liči na svedočenje pred sudom i pod zaklet­vom da će se govoriti istina i samo istina. Ona je svojevrstan podsetnik na borbu najglasovitijih srpskih disidenata protiv živog i mrtvog Tita.

Iz predgovora Mila Gligorijevića

Edicija:

OGLEDI

Obim:

312 str.

Povez:

broširani

Format:

13 x 21 cm

Godina izdanja:

2020

ISBN:

978-86-6029-478-6