Branka Begovac: „Intermedijarni prostor žene”

800.00 din.

DOSTUPNO

Edicija: Jezik:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Zbirka pesama Intermedijarni prostor žene može se čitati kao poezija, ali i kao knjiga zapisa (iz) života. Iz pesme u pe­smu, Branka Begovac stameno i u finom tkanju plete priču o de­tinjstvu, odrastanju, postajanju ženom, majkom, onom koja skrbi za druge, ali i koja ne okreće glavu od slika i prizora koji u njen/naš život unose nekad fine talase, a nekad potrese.

Bliskost, nežnost, dom, sećanje, ljubav, gubitak, bol, opra­štanje – samo su neki od motiva koje srećemo u ovoj poeziji, ko­ja je nekad dalmatinska, nekad zagrebačka, nekad vojvođanska, a zapravo uvek: zajednička i pozivajuća.

Sve što se zbiva / Zbiva se u nama / Stalno neki novi pogledi / Pogledi iz unutarnjeg prozora – stihovi su pesme Novi pogled s prozora. I baš taj „unutarnji prozor“ pogled je na život i u život u njegovoj punoći, a pesnikinja nam taj prozor širom otvara.

Ko je i kakva je ona koja nam se obraća iz pesme u pesmu, iz zapisa u zapis? Pesma kaže:

TKO SAM JA

Zaljubljenica mora – maminog,

Dobra mama – mojoj četvorki,

Postojana dadilja – tvoja,

Dalmatinka prikrivena – tatina,

Djeliteljica nježnosti – nježnima,

Vjerodostojna (bivša) supruga – njegova,

Ljubiteljica grupe – analitičke,

Pretjerana buntovnica – ponekad,

Strastvena zavodnica – često

U meni živi milijun želja,

Milijun žena

Intermedijarni prostor žene je knjiga u kojoj će se pre­poznati mnoge žene, ali ne samo žene. Prepoznaće se svi oni koji gledaju i osluškuju puteve i stranputice života, oni koji su spremni i da prime i da daju, nastojeći pritom da otklone onu toliko ljudsku potrebu – za samosažaljenjem. Oni koji biraju da uvek i iznova – životu daju šansu.

Branka Begovac nam je poklonila pesme u kojima ćemo se pre­poznavati i susretati.

Bojan Krivokapić

Edicija:

POEZIJA

Obim:

248 str.

Povez:

broš. povez

Format:

13 x 21 cm

Godina izdanja:

2022

ISBN:

978-86-6029-559-2