„Pesnička republika: zbornik radova V“

500.00 din.

DOSTUPNO

Edicija:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pod sloganom Svet treba da peva, a ne da ratuje, književna manifestacija Pesnička republika po šesti put je održana 21. avgusta 2021. godine u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. U okviru manifestacije dodeljena je Gramata Pesničke republike i održan tradicionalni pesnički maraton.

Na osnovu konkursa za Gramatu Pesničke republike za propuštenu priliku – za knjigu koja je objavljena u poslednjih pola veka a nije bila nagrađena – proglašen je dobitnik Gojko Đogo za knjigu Vunena vremena (Prosveta, Beograd 1981).

Na otvoreni poziv organizatora, za učešće na pesničkom maratonu, prijavljivali su se pesnici-državljani Pesničke republike, kao i oni koji su to želeli da postanu. Pesme učesnika maratona objavljene su u ovom zborniku.

Pesnička republika osnovana je 2016. u Novom Miloševu kao deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – Grada u fokusu – uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Osnivanjem, republika je dobila himnu Banatsko veliko kolo, predsednika, vladu, ambasadore i konzule iz brojnih država, ustav…

U ustavu Pesničke republike, koji je napisao osnivač Radovan Vlahović, između ostalog, stoji da poeziju imaju prava svi da pišu, da ona ne poznaje granice, da državljani Pesničke republike iznova afirmišu ljubav, kreativnost, lepotu i dobrotu, i da će svet će biti mnogo bolje mesto za življenje kad ga, u vremena buduća, povedu pesnici.

Edicija:

POEZIJA

Obim:

76 str.

Povez:

broš. povez

Format:

21 cm

Godina izdanja:

2022

ISBN:

978-86-6029-593-6