Uroš Pavlov: „Nebo su razgažene cipele“

600.00 din.

DOSTUPNO

Edicije: ,
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2023. godinu.

***

Već na osnovu naslova može se naslutiti da prva pesnička zbirka Uroša Pavlova odudara od dominant­nog toka savremenog mladog srpskog pesništva. (…) Nje­na nesvakidašnja slikovnost priziva u svest avangar­dnu, nadrealističku, ali naročito ekspresionističku ikonografiju sa kojom Pavlov neposredno ostvaruje in­tertekstualni dijalog, kako sa pesnicima (Trakl, Hajm, Ben) tako i sa slikarima (Kirhner). (…) Koristeći me­taforu umesto u savremenoj poeziji najfrekventnijeg po­ređenja, pesnik izbegava logičke veze i realističku pesničku naraciju i u tome je vrlo uspešan i autentičan: njegova sredstva oneobičavanja nemaju smisao samo u jezičkoj realizaciji i izražajnoj vrednosti, već vrlo efektno i jezikom isposredovano imaju i vizuelni, go­tovo likovni kvalitet. Tome je dokaz završna pesma-epigram ove zbirke, čije stihove, za kraj, navodimo u celosti: Ćutanje je porođeni Bog / Poklonimo se.

Katarina Pantović

Nebo su razgažene cipele je knjiga koja je istovreme­no uputstvo za večnu stražu zanesenjaka, i dnevnik do­bro­voljca u stvaranju, ličnosti koja braneći sebe suštin­­ski brani ono što ju je obrazovalo. Njegova ener­gija je ona graničarska – sentimentalna i prkosna – i ona knji­zi daje glas pobune radi očuvanja pomireno­sti, i mir­nog trajanja u tišini do koje se dolazi beskra­jem koji čovek samo stvaranjem i ljubavlju postaje.

Rastko Lončar

Edicija:

PRVA KNJIGA/POEZIJA

Obim:

80 str.

Povez:

broš.

Format:

13 x 21 cm

Godina izdanja:

2023

ISBN:

978-86-6029-637-7