Mirjana Brković, Jovana Milanko: „Paštrovski album”

1,200.00 din.

DOSTUPNO

Edicija:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Paštrovski album Mirjane Brković je po svemu neobična i nesvakidašnja knjiga koja spaja dve priče, dvanaest pesama i preko trideset umetničkih fotografija Jovane Milanko koje su inspirisane Mirjaninim tekstom. Međusobno prožimanje i doricanje dve umetnosti na ovako ujednačen i sinhronizovan način, nisam bio u prilici da vidim do sada. Tamo gde prestaje reč, tu se nadovezuje fotografija.

Priča teče smireno, ujednačenim ritmom, otvarajući nam večne teme iseljeničkog žala za zavičajem, rodnom grudom i kućnim pragom. Za jezikom koji se, pritisnut novim životom i drugom kulturom, taloži u duši stvarajući emotivnu bombu koja, u trenutku susreta sa mestima i ljudima koji se godinama nose u duši kao svetinja, najednom eksplodira u priči.

Raspored fotografija i teksta u knjizi ukomponovan je do te mere da čitajući priču ili pesmu, kroz fotografije otkrivamo onaj nadzemni i podvodni deo teksta, tako da oba umetnička jezika deluju na naša čula, a uzbuđenje raste u katarzično ushićenje i osećaj koji kaže: Ovo je zaista knjiga za svečane prilike koju bih poklonio nekome koga neizmerno volim.

Radovan Vlahović, urednik

Edicija:

POSEBNA IZDANJA

Obim:

96 str.

Povez:

tvrdi

Format:

20 x 20 cm

Godina izdanja:

2016

ISBN:

978-86-6029-263-8

Napomena:

Foto-ilustracije (u boji): Jovana Milanko