Radovan Vlahović: „I zato Pesnička republika : konceptualna izložba”

700.00 din.

DOSTUPNO

Edicija:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Pesnička Republika predstavlja državu svih pesnika i ideja o njenom osnivanju 26. i 27. novembra 2016. godine je proistekla iz Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala koji se održava već dugi niz godina na salonu knjiga u Novom Sadu. Osnovao ga je Banatski kulturni centar u saradnji sa Novosadskim sajmom. Idejni tvorac, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović je kulturni pregalac koji je književnost kao način življenja pretočio u stvarnost. Jedini na ovim prostorima, u Evropi i širom sveta uspeo je da poveže pesnike iz bilo kog kutka na zemljinoj kugli. «Umrežio» je pesnike tako što ih je otkrivao, pratio i pozvao da učestvuju u ovom jedinstvenom «projektu».

Ova autentična Konceptualna izložba prikazuje da su fotografija i tekst neodvojivi. Da između slike i teksta postoji neraskidiva veza koja pruža jedinstven doživljaj ekspresije stvaraoca i percepcije posmatrača. Fotografije su nastajale tokom održavanja Evropskog Fejbuk pesničkog festivala ali i na različitim lokacijama gde je Banatski kulturni centar negovao saradnje i prijateljstva krčeći put kulture i književnosti.

Pesnička republika ima svoj cilj i svrhu postojanja koju nam Radovan predočava u tekstu koji prati svaku fotografiju. Kroz minijature, konstatacije, Radovan koristi reči poput mača da jednim potezom ostavi jaku poruku o književnom svetu koju će čitalac dugo pamtiti. U poetskoj državi svi pesnici su jednaki i razumevanje postižu univerzalnim jezikom poezije. Govore glasom koji poznaje samo ljubav, istinu i lepotu življenja.

Nataša Bundalo Mikić

Edicija:

Posebna izdanja

Obim:

148 str.

Povez:

broš.

Format:

21 x 13 cm

Godina izdanja:

2021

ISBN:

978-86-6029-550-9

Ilustracije:

Crno-bele fotografije