Milena Kulić: „Pozorišne priče: od srednjeg veka do dubrovačke drame“

800.00 din.

DOSTUPNO

Edicija:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Nagrada „Bogdan Čiplić“ za 2023. godinu

***

Pozorišne priče: od srednjeg veka do dubrovačke drame Milene Kulić svedoče o paradoksalnoj sudbini pozorišta: budući prolazno i neuhvatljivo, ono traje kao legenda koja živi i raste dok god biva prenošena. Zahvatajući iscrpno postojeću literaturu, bilo onu posvećenu istoriji pozorišta, bilo istraživanja istorije srednjovekovnog slikarstva, etnološka, sociološka, muzikološka, folkloristička, autorka gradi mozaičnu i fragmentarnu, ali izuzetno privlačnu priču o srednjovekovnom pozorištu u srpskim zemljama, od vizantijskog religioznog pozorišta do različitih tragova i refleksa nekadašnjeg pučkog teatra. Tako tumačeći dečansku fresku „Sveti Nestor ubija Lija“, ona pokazuje da je arena u kojoj se protivnici suočavaju potencijalna pozorišna scena, sa izvođačima, kostimom i rekvizitom.

Prof. dr Ljiljana Pešikan-Ljuštanović

Knjiga ima i uvodni dio i bogat spisak literature, tako da bi mogla poslužiti kao odličan informator i ljubiteljima teatra i studentima teatrologije.

Riječ je, dakle, o knjizi koja, s obzirom na autorkine godine, predstavlja iznenađenje i po zrelosti obrade problema, i po zaključcima, i po hrabrosti da se upusti u tematiku koja je relativno skromno obrađivana.

Prof. dr Jovan Delić, dopisni član SANU

Koristeći i konsultujući obimnu literaturu, Milena Kulić nam je na interesantan, stručan, naučno-popularan način ispričala pozorišne priče od vremena Teodosija do Marka Foteza i savremenih Dubrovačkih letnjih igara. Čitanje će, verujem, svim pozorišnim sladokuscima, biti uživanje.

Prof. dr Nevena Varnica

Edicija:

POZORIŠTE

Obim:

156 str.

Povez:

broš.

Format:

13 x 21 cm

Godina izdanja:

2023

ISBN:

978-86-6029-634-6