Srđan Sivčev: „Bioskopi i filmski život u Velikoj Kikindi od 1905. do 1941. godine”

800.00 din.

DOSTUPNO

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ova knjiga objavljena je na osnovu Konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora do 30 godina sa teritorije Opštine Kikinda i iz dijaspore. Konkurs su raspisali Opština Kikinda i Banatski kulturni centar u 2016. godini, a odluku je doneo žiri u sastavu: Marija Tanackov (predsednik), Stanislava Hrnjak i Radovan Vlahović.

Velika Kikinda kao grad sa bogatom prošlošću i živim kulturnim životom, kako u Austrougarskoj, tako i u Kraljevini Jugoslaviji, imala je i bogatu kinematografsku istoriju, koja sama po sebi zaslužuje da bude osvetljena. Ova knjiga nije uradila samo to: ona je uspela da prikaže razvoj samih bioskopa, ali i da čitaocu približi tadašnje filmske ukuse i kretanja, da se pozabavi prvim filmskim projekcijama i da objasni razvoj filma kao umetnosti i u kolikoj meri je ova grana kulture bila prisutna u gradu. Na taj način je ovaj istriografski rad postao svojevrstan vodič kroz istoriju bioskopa, ali i filma u Velikoj Kikindi, i pokazao je sve uspone i padove „Uranije“ i „Olimpije“, ali i deo svakodnevnog života žitelja grada, njihove umetničke ukuse i preferencije.

Marko Milošev

Poglavlja o istoriji filma, pa uže o istoriji filmskog života u Velikoj Kikindi, i naposletku programi i funkcionisanje svakog bioskopa pojedinačno, u koncentričnim krugovima dovode nas do razumevanja mesta bioskopa u istoriji i životu građanske klase. Ali Sivčeva ne interesuju velika pitanja poput sudbine filma; on istražuje i tumači živote malih ljudi sa periferije ostarelog Austrougarskog carstva, pa naposletku i iz kraljevine SHS/Jugoslavije; samo delić svih spomenutih tektonskih poremećaja. Pažljivo čitajući, pretpostavljajući, upoređujući i zaključujući, vešto koristeći naučnu aparaturu i dostupna dokumenta (spisak projekcija s kraja knjiga to potvrđuje), Sivčev uspeva na mahove da oživi društvenu poetiku jednog vremena i, sa njim, jednog prostora, kroz prizmu mesta i značaja filma u životima građana.

Viktor Škorić

Edicija:

PRVA KNJIGA / ISTORIJA

Obim:

214 str.

Povez:

broširani

Format:

21 cm

Godina izdanja:

2016

ISBN:

978-86-6029-298-0

Napomena:

ilustracije u boji / saizdavač