Dr Aleksandra Luthander: „Bergmanovska sreća”

600.00 din.

DOSTUPNO

Facebook
Twitter
LinkedIn

Da se nekim slučajem pirbližio stotoj godini života, Ingmar Bergman bi sve plaćao novčanicom od 200 kruna, sa svojim likom na njoj.

Bergman je postao svetski ume­tnički imperativ, ali i sigurna valuta u džepu svakog Šveđanina kao i nebrojenih, radoznalih putnika namernika. Bergman je i omiljeni začin koga da­na­šnji reditelji neštedimice stavljaju u svoje filmove.

Bergman je umro, ma živeo Bergman!

Dr Aleksandra Luthander

Da nije reč o banalnom shvatanju pojma „sreće“ (…) razo­tkriva nam knjiga u svojoj celosti: da ta sreća nije samo osećanje nego i celokupni lični, stvaralački svet jednog filmskog genija, i sudbina koje je to Delo doživelo. Preko mnoštva izjava, što Bergmana lično, što njegovih filmskih kritičara koji su ga za života pratili, dr Aleksandra Luthander piše nam o Bergmanu kao baštini­ku, ali i pokretaču stvaralačkih i kulturoloških tokova Evrope XX pa i XXI veka. Polazeći od opšteg ka pojedinačnom, dr Aleksan­dra Luthander nam postavlja, takoreći, teorijski okvir analize Bergma­novog opusa: od figure porodice (prevashodno žene) u njegovim fil­movima preko umetnikovog ambivalentnog i promenljivog od­nosa prema religiji i Bogu do smeštanja tog umetničkog sveta „iz­među dva treptaja oka“, Luthander nam prikazuje kompleksnost koliko i autobiografičnost Bergmana kao stvaraoca.

Viktor Škorić

Edicija:

STUDIJE / FOTOGRAFIJA I FILM

Obim:

187 str.

Povez:

broširani

Format:

20 cm

Godina izdanja:

2017

ISBN:

978-86-6029-313-0