Mladen Đuričić: „Fragmenti o Lazi Kostiću”

800.00 din.

DOSTUPNO

Edicije: ,
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje pr­vih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2021. godinu.

***

Fragmenti o Lazi Kostiću napisani su besprekornim stilom koji je utemeljen na najboljim primerima naše književnonaučne tradicije. Studije u ovoj knjizi rezultat su bogatih naučnih istraživanja iz kojih je Mladen Đuričić izvukao obilje novih činjenica o Lazi Kostiću, uklopivši ih u vredan, mozaičan rukopis koji značajno doprinosi našoj modernoj književnoj istoriografiji. Od posebnog značaja je i način na koji se pesničko delo Laze Kostića učitava u kontekst moderniteta srpske književnosti 20. veka, a ključne argumente za svoje teze Mladen Đuričić je pronašao u dijahronijskom iščitavanju kritičke prakse kojoj je Laza Kostić bio neka vrsta junaka.

Iz recenzije Gojka Tešića

Knjiga Mladena Đuričića sadrži osam eseja posvećenih jednom od najznačajnijih autora srpske književnosti 19. i 20. veka, i već sada je izvesno da će to biti korisna literatura budućim proučavaocima književnog dela Laze Kostića. Svoje zaključke Mladen Đuričić donosi analizirajući relevantnu građu, a sve sa ciljem da rodonačelniku srpskog poetskog moderniteta odredi pravo mesto u onome što moderna književna nauka imenuje pojmom kanona. Taj istraživačko-hermeneutički posao autor je obavio na najbolji i najubedljiviji način, koji je u mnogim detaljima inovativan i čitalački uzbudljiv.

Iz recenzije Save Damjanova

Zahvaljujući raznovrsnim književnoistorijskim uvidima, precizni naučni redovi ove knjige počinju podrhtavati pred čitaočevim očima, kao da u svojoj pozadini nagovještavaju uzavrelost priče koja kroz njih pokušava da se probije na površinu. Ta priča ima potencijal da vremenom preraste u cjelovitu biografsko-recepcijsku knjigu o Lazi Kostiću, u kojoj bi se do najsitnijih detalja oživio portret njegove ličnosti, ponudilo svježije i bogatije tumačenje života, djela, recepcije i aktuelnog značaja pjesnika kojem ogromna posvećenost i interesovanje za sopstveni jezik i tradiciju nisu smetali da napiše jednu od najboljih pjesama svjetske književnosti. Pomenuta nenapisana knjiga, građena na temelju Fragmenata o Lazi Kostiću, zaista bi mogla da bude u rangu onih kakve su od Žanete Đukić Perišić i Gorane Raičević u 21. vijeku dobili Ivo Andrić i Miloš Crnjanski.

Iz recenzije Marka Tošovića

Edicija:

PRVA KNJIGA / STUDIJE

Obim:

172 str.

Povez:

broš.

Format:

13 x 20 cm

Godina izdanja:

2021.

ISBN:

978-86-6029-541-7