Promocija nove knjige dr Milana Micića u Zrenjaninu

Vesti

Predstavljanje nove knjige dr Milana Micića „Kolonistička naselja (1920-1941): Banat, Bačka, Srem”, povodom obeležavanja stogodišnjice kolonizacije, održano je 17. juna 2021. godine  Atrijumu Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

O knjizi govorili: Bogdan Šekarić, etnolog, Dimitrije Mihailović, istoričar, Radovan Vlahović, izdavač, i autor. Program je upotpunila Ženska pevačka grupa „Vreteno“ Banatsko Karađorđevo–Aleksandrovo.

Knjiga je objavljena u izdanju Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa i Kulturnog centra Lukijan Mušicki iz Temerina.

O knjizi

Godine 1921–1923. trajao je veliki kolonizacioni talas kojim je Kraljevina SHS (Jugoslavija) naseljavala svoje „severne krajeve“ (Banat, Bačka, Srem, Baranja, Slavonija) srpskim ratnim dobrovoljcima iz dinarskih krajeva Kraljevine, srpskim optantima iz Mađarske i Rumunije i  srpskim stanovništvom Banata (dinarsko-ravničarska kolonizacija). U tom kolonizacionom procesu stvoreno je do 1941. godine blizu 200 novih naselja u kojima je pred rat živelo oko 100.000 ljudi. Jedno od najznačajnijih kolonizacionih područja bila je okolina Velikog Bečkereka – Petrovgrada.

Milan Micić u svojoj prvoj knjizi o kolonističkim naseljima izgrađenim 1920– 1941. godine opisuje 20 kolonističkih naselja među kojima su Banatsko Karađorđevo, Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Vojvoda Bojović, Banatski Dušanovac, Banatsko Višnjićevo, Rusko Selo, Podlokanj, Vladimirovac, Seleuš, Hajdučica, Pavliš, Kovin, Sirig…

Poručivanje:
https://bkcknjige.rs/prodavnica/istorija/milan-micic-kolonisticka-naselja-1920-1941-banat-backa-srem/

O autoru

Milan Micić rođen je 1961. godine u Zrenjaninu. Doktor je istorijskih nauka i generalni sekretar Matice srpske. Autor je 47 knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu: srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku, Srbi u Mađarskoj u 20. veku i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka. Dobitnik je više nagrada za svoj književni i istoriografski rad. Prevođen je na nemački, rumunski, mađarski i češki jezik. Živi u Novom Sadu.